آشنایی با انواع سنگ گرانیت و ویژگی‌های آن

آشنایی با خانواده سنگ کریستال چینی و انواع آن
۲۰ خرداد, ۱۳۹۹
استفاده‌های سنگ گرانیت|spaces can granite be used
از سنگ گرانیت برای چه فضاهایی می‌توان استفاده کرد؟
۲۲ تیر, ۱۳۹۹
انواع سنگ گرانیت|granite stone and its types

آشنایی با سنگ گرانیت

سنگ گرانیت از زمان‌های بسیار قدیم با قدمت هزار ساله به عنوان مصالح ساختمانی مورد استفاده بشر قرار  می‌گرفت. گرانیت، یکی از قدیمی‌ترین و بادوام‌ترین متریال‌ها و مواد ساختمانی موجود است. بنایی که در ساخت آن از این سنگ استفاده شود، جز بناهای ارزشمند محسوب می‌گردد. بناهای ساخته شده از این سنگ ارزش خود را با گذشت زمان از دست نمی‌دهند، بلکه اعتبار آن افزایش پیدا می‌کند.

سنگ گرانیت، در زمره‌ی سنگ‌های آذرین قرار دارد که از فعالیت‌های آتشفشانی به وجود آمده است. این سنگ با سنگ مرمریت، سنگ آهک و تراورتن متفاوت است، زیرا، این نوع سنگ‌ها رسوبی و کلسیتی هستند. کلسیت، یک ماده معدنی نسبتاً نرم و معمولی است که از فسیل و پوسته‌ی حیوانات تشکیل شده و طی میلیون‌ها سال، تحت فشار و گرمای زیر سطح زمین به سنگ تبدیل می‌شود. در صورتی که گرانیت یکی از سخت‌ترین و محکم‌ترین سنگ‌های موجود است و دارای رتبه ۷ در مقیاس اندازه‌گیری سختی است، در حالی که، مثلا سنگ مرمریت رتبه ۳ را دارد.

سنگ گرانیت، هم در ابعاد کاشی و هم تخته سنگ به فروش می‌رسد. از این سنگ برای کانتر و میز آشپزخانه تا پوشش دیوارها، کفپوش، نمای شومینه و نمای ساختمان‌های مجلل استفاده می‌کنند. سنگ گرانیت با توجه به دارا بودن طیف رنگی متنوع و طرح‌های گسترده، می‌تواند هر ساختمانی را تبدیل به یک اثر هنری طبیعی و ماندگار کند.

مشخصات و خصوصیات سنگ گرانیت

  • زیبایی
  • دوام و محکم
  • مقاومت در برابر گرما
  • مقاومت در برابر لکه
  • ضد خش و خراش
  • درزهای پنهان
  • سهولت در نگهداری

تعاریف متفاوت از گرانیت

کلمه گرانیت به حالت‌های متفاوت توسط افراد مختلف تفسیر و تعریف می‌گردد. این تفاسیر و تعاریف شامل تعریف ساده مقدماتی، تعریف دقیق‌تر توسط پترولوژیست‌ها یا تعریف زمین شناسان متخصصص در حوزه تحقیقات سنگ‌ها و تعریف گرانیت به صورت تجاری توسط بازرگانان است.

تعریف مقدماتی و ساده گرانیت: گرانیت یکی از انواع سنگ‌های آذرین با بافتی درشت و سنگین است. ترکیبات شیمیایی آن عمدتا شامل، کوارتز و فلدسپارها به همراه مقادیر اندکی از کانی‌های میکا و آمفیبول می‌باشد. این تعریف ساده از گرانیت، می‌تواند بستر شناسایی و تشخیص بصری و دیداری را برای افراد فراهم کند.

تعریف پترولوژسیت گرانیت: گرانیت یک سنگ پلوتونیک است که  ۱۰ تا ۵۰ درصد کل محتوای آن را کوارتز و ۶۵ تا ۹۰ درصد آن را فلدسپار تشکیل می‌دهد. استفاده از این تعریف، نیازمند شناسایی و تعیین کمیت مواد معدنی داخل سنگ توسط یک متخصص زمین شناس است. جالب است بدانید که بسیاری از سنگ‌ها بر مبنای تعریف مقدماتی، گرانیت نامیده می‌شوند اما از لحاظ زمین شناسان و پترولوژیست‌ها در دسته‌ سنگ‌های گرانیتی قرار نمی‌گیرند.

تعریف تجاری گرانیت: کلمه‌ی گرانیت بیشتر توسط افرادی که سنگ‌های برش خورده و صیقل داده شده را برای مصارف ساختمانی و تزیینی می‌فروشند، به کار می‌رود. از این گرانیت‌ها، برای ساختن کانتر و کابیت آشپزخانه، کفپوش، نمای ساختمان، بناهای تاریخی و غیره استفاده می‌کنند. در صنعت تجارت سنگ، گرانیت سنگی است با دانه‌بندی‌های درشت و قابل رویت که نسبت به سنگ مرمریت از استقامت و استحکام بیشتری برخوردار است.

بافت و رنگ سنگ گرانیت

به‌طور کلی، دو ویژگی ذاتی تعیین کننده‌ی ظاهر این سنگ، بافت و رنگ است. تغییر در این دو ویژگی طیف گسترده‌ای از سنگ گرانیت، از لحاظ ظاهر را به وجود می‌آورد.

بافت سنگ گرانیت

از منظر زمین شناسی، فعالیت ماگمایی و انجماد مواد مذاب طی مسافت طولانی، مواد معدنی موجود در گرانیت را به دانه‌های قابل رویت تبدیل می‌کند. اندازه‌ی این دانه‌ها مختلف است، بنابراین، بافت سنگ گرانیت نیز متفاوت می‌شود.

انواع رنگ سنگ گرانیت

طیف رنگی متنوع سنگ گرانیت، به دلیل وجود مواد معدنی و کانی‌ها در ترکیبات شیمیایی آن است. مواد معدنی همچون کوارتز، آمفیبول، فلدسپار، پتاسیم، میکا و موسکوویت، رنگ‌ها و الگوهای منحصر به فردی به سنگ گرانیت می‌بخشند. انواع مختلف رنگ‌های گرانیتی، بستگی به میزان غلظت این مواد معدنی در سنگ دارد. رنگبندی‌های متنوع و متعدد گرانیت با توجه به میزان هر کدام از مواد معدنی موجود در آن عبارتند از:

  • کوارتز، رنگ سفید شیری
  • فلدسپار، رنگ خاکستری
  • میکا، رنگ قهوه‌ای تیره یا سیاه
  • آمفیبول، رنگ سبزه تیره
  • موسکویت، رنگ طلایی
  • رنگ صورتی به دلیل فراوانی کانی فلدسپات به همراه پتاسیم

بنابراین ترکیب این مواد معدنی، طیف رنگی متفاوت و متنوعی را خلق می‌کنند.

معادن گرانیت در ایران

فلات ایران با توجه به شرایط اقلیمی و جغرافیایی خاص خود در زمره کشورهایی قرار دارد که از لحاظ منابع و معادن طبیعی، غنی و ثروتمند است. در نقاط مختلف ایران، معادن سنگ طبیعی به خصوص سنگ گرانیت به وفور یافت می‌شود. معادن این سنگ گران‌مایه در شهرهایی نظیر همدان، مشهد، نطنز، گیلان، نهبدان، یزد، زنجان، خرمدره و… قرار دارد. سنگ گرانیت استخراج شده از هر کدام از این معادن، دارای بافت و رنگ‌های متفاوت و متنوع است. این موضوع بزرگ‌ترین مزیت برای کشور محسوب می‌گردد، زیرا، ایران را بی نیاز از واردات سنگ و تبدیل به صادرکننده سنگ گرانیت به سایر نقاط دنیا کرده است.

برای مشاهده انواع سنگ‌ گرانیت و کسب اطلاعت بیشتر درباره این نوع سنگ طبیعی، روی لینک آن کلیک کنید.

شرکت زمردین‌نما، به عنوان تولیدکننده و فراهم ‌کننده تمامی انواع سنگ‌ها در بازار ایران و دنیا، آماده خدمت‌رسانی برای زیباترشدن بنای شما عزیزان است.برای مشاوره و تماس با کارخانه سنگ زمردین نما روی لینک درج شده کلیک کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *