آشنایی با انواع سنگ‌های ساختمانی

سنگ کف
خرید سنگ کف ساختمان و نکاتی که باید به آن توجه کرد
۲۰ شهریور, ۱۴۰۲
سنگ پله
بهترین سنگ پله و راه پله ساختمان کدام‌اند و چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟
۴ مهر, ۱۴۰۲
سنگ‌های ساختمانی

سنگ‌ها به چند دسته تقسیم می‌شوند؟

سنگ‌های ساختمانی از اصلی‌ترین و اساسی‌ترین مصالح ساختمانی هستند که نسبت به سایر مصالح، پایدار‌تر و مقاوم‌تر هستند. بر اساس نوع سنگ، می‌توان از آن در قسمت‌های مختلف ساختمان همچون کف‌پوش، سقف، نمای بیرونی ساختمان و سنگ‌فرش به عنوان مصالح بتنی استفاده کرد. اکثر بناهای تاریخی قدیمی و باستانی توسط سنگ‌های طبیعی ساخته شده‌اند و به همین دلیل، بسیار مقاوم و پایدار باقی مانده‌اند. قبل از تولید بتن، سنگ‌ها برای پروژه‌های مهندسی ساز عظیم، از قبیل؛ اسکله‌ها، پل، دیواره‌های بندر و ساحل به کار می‌رفتند. سنگ‌های ساختمانی با هدف ساختمان‌سازی در معادن طبیعی سنگ استخراج می‌شوند. سنگ‌های ساختمانی، در هنگام فرآوری و تراش باید از ويژگی‌های همچون؛ سختی، داوم و مقاومت برخوردار باشند. از لحاظ زمین شناسی، در طبیعت سنگ‌ها به سه دسته کلی طبقه بندی می‌شوند که عبارتند از:

  • سنگ‌های آذرین (آتشفشانی): بازالت، تراپ، آندزیت، ریولیت، دیوریت وگرانیت
  • سنگ‌های رسوبی: سنگ‌های آهکی، دولومیت و ماسه سنگ
  • سنگ‌های دگرگون شده: گنیس، کوارتزیت و مرمریت

مهم‌ترین ويژگی‌های سنگ‌های طبیعی ساختمانی

استحکام، مقاومت در برابر فشار و فرسایش، تخلخل کم، تراکم، رنگ و دوام از مهم‌ترین ويژگی‌های سنگ‌های طبیعی به شمار می‌روند. با توجه به استاندارهای جهانی، سنگ‌ها باید با در نظر گرفتن پارامتر‌های خاصی مورد آزمایش قرار بگیرند، تا دارای ويژگی‌های فناوری و فراوری نیز باشند که بتوان از آن‌ها در پروژه‌های ساختمانی بهره گرفت. این پارامترها عبارتند از:

  • تجزیه و تحلیل پتروگرافی جهت تعیین ترکیب و ساختار
  • مقاومت در برابر فشار
  • مقاومت در برابر ضربه و آسیب احتمالی
  • مقاومت در برابر لغزش
  • مقاومت در برابر تغییرات رطوبت و گرمایی
  • مقاومت در برابر سرما
  • مقاومت در برابر آلودگی

انواع سنگ ساختمانی

متداول‌ترین سنگ‌های ساختمانی که برای اهداف مختلف در پروژه‌های ساختمانی مورد استفاده قرار می‌گیرند، به شرح زیر است:

سنگ‌های گرانیتی

این نوع سنگ، در زمره سنگ‌های آذرین (آتشفشانی) قرار دارد. این سنگ از ويژگی‌های ذاتی، همچون؛ استحکام، مقاومت در برابر فشار، دوام و طیف رنگی متنوع، برخوردار است. از سنگ‌های گرانیتی، با توجه به خاصیت مقاوت بالای آن در اماکن پر تردد استفاده می‌شود. سنگ‌های گرانیتی در پوشش دیواره‌های داخلی و خارجی ساختمان، پل‌سازی، ستون‌های سنگی، فوندانسیون ساختمان، سنگ فرش و سنگ تراشی به کار می‌روند. همچنین به علت قابلیت صیقل‌پذیری این سنگ، می‌توان آن را به قطعات کوچکتر تبدیل و به عنوان کف پوش ساختمان نیز استفاده کرد.

سنگ بازالت و تراپ

سنگ بازالت و تراپ یکی از انواع سنگ‌های آذرین هستند. به عنوان سنگ‌های سبز، سفید یا بازالت آبی شناخته می‌شوند. استقامت و استحکام بسیار بالا از جمله ویژگی‌های بارز این سنگ‌ها است، تا حدی که کار استخراج و فرآوری این سنگ‌ها را دشوار می‌کند.

سنگ آهک

سنگ آهک، نوعی سنگ رسوبی است که توسط بقایای موجودات زنده در آب‌ها به وجود می‌آید. در این نوع سنگ‌ها، درصد بالایی از ترکیبات شیمیایی کربنات کلیسم وجود دارد. غالباً، این نوع سنگ به راحتی قابل استخراج است. از سنگ آهک برای کف‌سازی، سقف و به عنوان ماده اصلی سیمان استفاده می‌شود.

ماسه سنگ

ماسه سنگ، یکی از پرکاربردترین مصالح سنگی ساختمانی به شمار می‌رود. این سنگ در بسیاری از مناطق جغرافیایی زمین وجود دارد. استفاده از آن در مصارف ساختمانی بسیار آسان است. درجه استحکام ماسه سنگ به مواد معدنی موجود در آن بستگی دارد. سهولت در کاربرد و تنوع رنگی از جمله ویژگی‌های این نوع سنگ است. از این سنگ به عنوان مصالح برای ساختن بام، سنگ فرش ستون و آثار زینی استفاده می‌شود.

سنگ مرمر

سنگ‌ مرمر، یکی از انواع سنگ‌های دگرگونی است. این سنگ از معادن طبیعی در سراسر دنیا بدست می‌آید. سنگ‌‌های مرمر از قابلیت برش و صیقل‌پذیری بالایی برخوردار هستند. از این نوع سنگ، می‌توان در نماسازی داخلی و خارجی ساختمان استفاده کرد.

سنگ کوارتزیت

سنگ کوارتزیت، در زمره سنگ‌های دگرگونی قرار دارد که با دگرگونی ماسه سنگ تحت فشار و دمای بالا شکل می‌گیرد. از خصوصیات ذاتی آن می‌توان به استحکام، دوام و مقاومت فشاری بالا اشاره کرد. این سنگ تقریباً مشابه سنگ‌های گرانیتی است. از این سنگ به عنوان مصالح راه آهن، پوشش دیوارها، کفپوش، نمای داخلی و خارجی ساختمان استفاده می‌کنند.

سنگ تراورتن

سنگ‌های تراورتن، جزیی از خانواده بزرگ سنگ‌های رسوبی و آهکی به شمار می‌روند. این نوع سنگ، از لحاظ اقلیمی در امتداد یا اطراف چشمه‌ها‌‌ی آب‌ گرم و سرد تشکیل می‌شود. سنگ‌های تراورتن از نظر ظاهری، فیبری مانند (دارای منافذ باز) و متخلخل‌اند. این سنگ‌ها دارای طیف رنگی متنوعی شامل سفید، برنز، کرم و قهوه‌ای هستند. از سنگ‌های تراورتن، می‌توان به عنوان مصالح ساختمانی استفاده کرد.

کاربرد تراورتن‌ها به عنوان مصالح ساختمانی، قدمت طولانی دارد. از لحاظ تاریخی، رومیان از معادن این سنگ برای ساختن معابد، قنات‌ها، بناهای تاریخی، حمام و آمفی تئاترها استفاده می‌کردند. تراورتن، یکی از چندین سنگ طبیعی است که برای سنگ فرش و کفپوش داخلی و خارجی ساختمان یک گزینه عالی محسوب می‌شود. علاوه بر این به خاطر ویژگی تخلخل بسیار بالا (مقاوم در برابر سرما)، استفاده از آن به منظور نماسازی داخلی و بیرونی ساختمان نیز توصیه می‌گردد.

برای آشنایی با ۱۲ ویژگی مهم سنگ ساختمان که برای انتخاب نوع سنگ نسبت به فضای ساختمان به شما کمک می‌کند، روی لینک آن کلیک کنید.

برای اطلاع از نحوه تماس با ما و کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع محصولات سنگ زمردین نما و مشاوره روی لینک درج شده کلیک کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *